Снимка: 168 часа Всичко тънеше в мрак. Ако не познаваш терена,

...
Снимка: 168 часа Всичко тънеше в мрак. Ако не познаваш терена,
Коментари Харесай

Женя, който извади 30 души от пожара в Кемерово: Не съм герой!

Снимка: 168 часа 

Всичко тънеше в мрак. Ако не познаваш терена, няма по какъв начин да излезеш, споделя Женя. Аварийната система на постройката пищяла в продължение на 4 часа няколко дни преди пожара. реклама “Не ме наричайте воин ”, споделя фотографът Евгени с кахърен тип, откакто преди малко е избавил 30 деца от огнения пъкъл в мола “Зимна череша ” в Кемерово.

На 25 март 64-ма души, измежду които 41 деца, починаха в пламъците, избухнали в киносалон. Седмица по-късно версиите за началото на пожара са разнообразни и нито една не е доказана, а жителите на съветския град не престават да настояват, че жертвите са доста повече. Според тях 300 овъглени натрупа били натоварени на камиони и откарани неизвестно къде. На фона на тези мрачни данни обаче изпъкнаха подвизите на героите, помогнали огромна част от децата да бъдат избавени от лапите на огъня.

Освен учителката Татяна Дарсалия в огъня да избавя малчуганите се втурва и младият фотограф Евгени. За героя, избавил 30 деца, стартира да се приказва още в първите часове на нещастието. Много хора го виждат по какъв начин се втурва в огъня, само че никой не може да каже по какъв начин наподобява, кой е той. В един миг всички стартират да си мислят, че става дума за фиктивен воин, който има за цел да повдигне духа на изплашените жители на Кемерово. Докато негова фотография не се появява на страниците на “Комсомолская истина ” и се оказва, че героят в действителност е същински. Журналистка от вестника инцидентно се сблъсква с него, вървейки по коридорите на доброволческия щаб. “Не желая да пишете за мен. Не споменавайте семейството ми. Не съм воин ”, споделя непретенциозно Евгени и я отминава, написа 168 часа.

``
реклама

Оказва се, че Женя работи в аниматорска компания, а самият той е притежател на няколко детски креативен клуба, единият от които носи неговото име. В ужасяващия ден Евгени провежда школа по танци, а самият той извършва ролята на фотограф. Площадката им се намира най-близо до кинозалата, от която потегля огънят. “Бях покрай батута, когато той пламна – споделя Евгени. – Сигурен съм, че беше палеж. Гумата изгоря безусловно за няколко секунди. В средата на пламъците имаше дете. Успях да го издърпам, преди да изгори. ” Според думите на Женя алармата не сработила, а дни преди този момент имало проблем с нея – пищяла цели четири часа, без да спре. Най-вероятно, с цел да си обезпечат успокоение, притежателите на мола просто са я изключили, защото не вярвали, че сходна покруса може да се случи. В обсега на Евгени са към 60 деца. Той намира противогаз, който е просто атрибут за сценките на аниматорите. Слага го на лицето си и стартира да се бори с димната завеса, крещейки, че всеки, който го види, би трябвало да отиде при него. Женя има още едно преимущество пред огъня – самият той като притежател на детски клуб неведнъж е провел курсове за дейности при изключителни обстановки. Младежът доста добре знае по какъв начин да събере децата и допустимо най-бързо да ги изведе от горящия мол.

“На ледената пързалка лежаха пет малчугана. Веднага се втурнах да ги групирам – споделя Женя за минутите след експлоадирането на пожара. – Докато излизахме от мола, вървяхме в цялостен мрак. Дори табелите за спешните изходи не светеха. Дишането ни беше затруднено, а в случай че не познавахме постройката, в никакъв случай нямаше да излезем оттова. ” Навярно тъкмо това се е случило с множеството хора, които са изгубили живота си в “Зимна череша ” – цялостният мрак ги е погълнал. Клоуни и други аниматори също събират деца и ги водят към изходите съгласно думите на Евгени. След като съумява да избави близо 30 деца, той се насочва към доброволческата щабквартира и не си потегля оттова в идващите три дни.

Предоставя всички фотоси и показанията си на проверяващите органи, а и на медиите, които бързат да опишат героичната му история. Само че 24-годишният юноша не желае да се подписва с името си – фрагментите си той дава безвъзмезно, историята си споделя, без да желае семейството му да бъде споменавана. Родители стискат ръката му в щаба, други го питат за какво не е избавил и техните деца, а той сепнато дава отговор, че даже не може да си показа, че някъде зад тези големи порти малчуганите са били заключени. Въпреки опитите да се скрие обществените мрежи бързо откриват смелия Евгени, а признателни руснаци го заливат с хвалебствени слова. Дори тези, чиито наследници са починали в пожара, са признателни, че е избавил нечие друго дете. Вниманието обаче несъмнено е пристигнало допълнително на 24-годишното момче, защото след няколко поста, последният от които гласи: “Моите съболезнования. Знам, че доста деца починаха в оня мол. Съжалявам за всички тези, които не съумях да спася ”, профилите му във фейсбук и “ВКонтакте ” биват деактивирани и скрити от елементарните хора, искащи просто желаят да изразят своята признателност.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР